Сцене из брачног живота

Бергманова драма „Сцене из брачног живота“ говори о његовој цјеложивотној опсесији – моногамном љуба- вном односу – гдје мир, ред и сигурност омогућавају контакт са самим собом и оним другим али исто- времено гуше оно креативно биће у нама доводећи га до стања егзистенцијане обамрлости из ког се мора побјећи.

Маријана и Јохан имају складан и наизглед савршен брак без брига. Двоје деце, добре послове, добро здравље, довољно новца. Воле се и окренути су једно другоме. Ипак, њих изнутра гуши егзистенцијални пакао са којим не знају како да се суоче, не знају како да комуницирају, да га објасне, обухвате.  Све унутар њих се распада иако је на површини све савршено. Њихова бића теже трансформацији која је болна и неизвјесна. Током трајања драме – а она обухвата период од 20 година њиховог односа – ми ћемо пратити њихове поку- шаје да разумију саме себе и оног другог и дају себи одговоре на питања љубави, привржености и слободе.

Ова јако једноставна поставка драме, базирана на само два лика, ипак не оставља никога равнодушним. Када је серија седамдесетих година изашла у Шведској, стопа развода је порасла за 70 посто, што је чини у извесном смислу револуционарном и веома провокативним. Драма је препуна истине, духовитости и болне егзистенцијалне трагике живљења двоје људи који се воле и теже ка срећи, која им увијек за корак измиче.

Фотографије

Режија: Ана Томовић

Костим и сценографија: Драгана Огњеновић

Продукција: Градско позориште Градишка, продукцијска кућа “Ред рад и дисциплина”  и Будва град театар

Извршна продукција: Оливера Кецојевић и Љубомир Доронтић

 

УЛОГЕ:

Тамара Крцуновић и Златан Видовић

Scroll to Top